Софтуер - kaldata.com

вторник, 22 февруари 2022 г.

Какво е Диспечер на задачите (Task Manager) и как да го използваме

  • Какво е Диспечер на задачите (Task Manager) и как да го използваме
Диспечер на задачите

Какво е Диспечер на задачите (Task Manager) и как да го използваме

Диспечер на задачите (Task Manager) е инструмент, който доста често сме споменавали в различни наши ръководства. С този материал ще се опитаме да надникнем малко по-дълбоко в неговите възможности.

Какво е Диспечер на задачите

Task Manager (Диспечер на задачите) е популярен Windows инструмент, който се използва за мониторинг и управление на стартираните процеси и услуги. Наличен е практически във всички използвани днес версии на Windows – Windows 10, Windows 8.1, Windows 7, Windows Vista, Windows XP и в по-стари версии като Windows 2000. Във всяка по-нова версия на Windows, диспечерът на задачите става все по-добре разработен от към функционалност.

Task Manager може да бъде използван за различни цели – принудително спиране на на процеси, проверка на консумацията на хардуерни ресурси от даден процес, мониторинг на използването на ресурсите за системата като цяло, разрешаване или забрана на стартиращи се програми и т.н.

Как да стартираме диспечерът на задачите

Начините за стартиране на диспечера на задачите са много, като най-бързи са тези с използването на клавишни комбинации. Ще се опитам да разгледаме ако не всички, то поне повечето варианти:

1. С клавишна комбинация от Ctrl + Shift + Esc – безспорно най-лесния начин, ако използвате Windows 10/8.1/7/Vista. Тази комбинация стартира директно диспечера на задачите.

2. С клавишна комбинация от Ctrl + Alt + Del и избор на опция Task Manager (Диспечер на задачите).

3. С клавишна комбинация от Start + X и избор на опция Task Manager (Диспечер на задачите). При Windows 10 и Windows 8.1 тази комбинация стартира допълнително меню, от което може да стартирате диспечера на задачите. Всъщност, ако кликнете с десен бутон върху менюто Start Start би трябвало да видите същото меню.

4. При клик с десен бутон върху лентата на задачите (т.нар. taskbar) и избор на опция Task Manager (Диспечер на задачите) от контекстното меню.

5. Чрез изпълнение на taskmgr.exe в прозореца Run (Изпълнение).

6. Чрез формата за търсене до меню Start в Windows 10 или формата за търсене в меню Start в Windows 8.1 или Windows 7.

За какво може да бъде използван диспечерът на задачите

Стартиран за първи път, диспечерът на задачите се визуализира в опростен вариант, който показва единствено информация за стартираните приложения. При клик върху опция More details се разгръщат всички табове (страници), от които могат да се правят доста неща, особено под Windows 10/8.1.

Ще се опитам накратко да обобщя най-важните възможности, които може да откриете във всеки един таб от Task Manager в Windows 10.

Processes (Процеси)

Екранът с процесите е една от водещите функции на Task Manager. В този таб се визуализира информация за всички стартирани процеси от системата в момента – Windows процеси, процеси на заден план, стартирани програми.

От една страна, таб Процеси дава информация за системните ресурси, които консумира всеки един процес – процесор, оперативна памет, диск, мрежа, графичен процесор и т.н. При клик с ляв бутон върху заглавния ред на дадена колона може да сортирате процесите във възходящ или низходящ ред.

processes

Така например, ако усещате, че системата ви е твърде бавна може да проверите да не би някое приложение (процес) да консумира повече ресурси от нормалното или да сортирате най-отгоре процесите, които консумират най-много системна памет, процесор и т.н.

От друга страна таб Процеси дава възможност да прекратите принудително даден процес. Това става с бутон End Task или клавиш Delete. Тази стъпка, която понякога използваме в случай, че дадена програма е блокирала и не иска да се затвори по обичайния начин.

Performance (Производителност)

Този таб отново се фокусира върху използването на системните ресурси, но в този случай от всички процеси и услуги като цяло. С други думи казано, виждате общия капацитет на системата и каква част от ресурсите (процесор, твърд диск, памет, мрежа, графичен процесор) се използват към момента.

performance

При новите версии на Windows се вижда и графика за използването на всеки един ресурс в реално време. Това позволява да проследите и тествате колко оперативна памет или изчислителна мощ на процесора са използвани за даден отрязък от време и как се променят при дадени условия.

App history (Хронология на приложение)

Показва хронология за това колко ресурси се използват от текущия потребителски акаунт.

Start-up (Стартиране)

Този таб показва всички приложения, които се стартират с Windows при вписването ви. Ще виждате и тези програми, които на някакъв етап са се зареждали с операционната система, но после са били забранени.

start-up

Редица софтуерни приложения след инсталирането си са конфигурирани да се зареждат с Windows. Всяко едно такова приложение в някаква степен забавя готовността на системата след включване / рестарт на устройството. Ето защо понякога използваме Start-up за забрана на определени, не толкова важни приложения, да се зареждат заедно с операционната система.

Users (Потребители)

Информацията, която се визуализира в този таб отново е насочена към използваните ресурси, но този път на ниво „потребител“ в Windows.

Когато двама или повече Windows потребителя са вписани, всеки един от тях консумира някакъв обем системни ресурси. Това се случва, ако при смяна между потребителите сте използвали опция Switch user вместо Log off. В този случай се вписвате в друг акаунт без да сте излезли от предишния и така всички негови процеси остават заредени.

През таб Users (Потребители) можете да изключите предходния потребител и да освободите значителен ресурс (най-вече оперативна памет).

details

Details (По-подробно)

Информацията, която получавате от този таб на Task Manager е подобна на тази в таб Процеси, но всички процеси са посочени с наименованието на изпълнимия файл. И оттук може да прекратите даден процес, но имате възможност за по-задълбочен анализ на нещата, които се случват във вашата система.

services

Services (Услуги)

В този таб се визуализират повечето услуги в Windows, независимо дали към момента са стартирани или спрени. През диспечера на задачите имате възможност да рестартирате, спирате или стартирате услуги, без да е необходимо да влизате в Services.

 

Няма коментари:

POST /IndexNow HTTP/1.1 Content-Type: application/json; charset=utf-8 Host: { "host": "www.example.org", "key": "POST /IndexNow HTTP/1.1 Content-Type: application/json; charset=utf-8 Host: { "host": "https://nugno.blogspot.com", "key": "3a5635bfbcd94ed2a1ddaefde05fc857", "keyLocation": "https://nugno.blogspot.com/3a5635bfbcd94ed2a1ddaefde05fc857.txt", "urlList": [ "https://www.example.org/url1", "https://nugno.blogspot.comfolder/url2", "https://www.example.org/url3" ]", "keyLocation": "https://nugno.blogspot.com3a5635bfbcd94ed2a1ddaefde05fc857.txt", "urlList": [ "https://nugno.blogspot.comurl1",