Софтуер - kaldata.com

вторник, 22 февруари 2022 г.

Най-добрите безплатни антивирусни програми за 2019 година

 

  • Най-добрите безплатни антивирусни програми за 2019 година
Най-добрите безплатни антивирусни програми за 2019

Най-добрите безплатни антивирусни програми за 2019 година

Темата за безплатните антивирусни програми винаги е била сред най-актуалните, що се отнася до безплатен софтуер. И това е в реда на нещата, защото всяка Windows-базирана система се нуждае от антивирусна защита. Освен това статистиката показва, че повечето от нас предпочитат да използват у дома безплатна антивирусна програма пред платена такава. Сами виждате, че не случайно сме избрали стотния материал, публикуван в PCGuide.bg да бъде не друг, а „Най-добрите безплатни антивирусни програми за 2019 година“.

Ние тествахме седем от най-популярните безплатни антивирусни програми за Windows. За да оценим всяка, използвахме комплекс от пет критерия. За всеки от тях оценяваният софтуер получава определен брой точки. Накрая получените по всеки критерий точки се сумират и крайната оценка определя мястото на съответния антивирусен продукт в нашата класация.

Резултатите от изследването ни, в т.ч. получената оценка по всеки критерий може да бъда обобщена в следната таблица:

Оценка на най-добрите безплатни антивирусни програми

Оценката на отделните безплатни антивирусни програми за Windows бе извършена по следните 5 базови критерия:

  1. Антивирусен енджин (1-6 точки) – отчитаме технологията на защита на дадения софтуер и акуратността при улавянето и неутрализирането на злонамерен софтуер. Нормално е този критерий да има двойно по-голяма тежест от всички останали, защото всички знаем за какво се използват антивирусните програми! За формирането на оценката ние се базирахме на различни тестове на водещи анализатори.
  2. Възможност за конфигуриране (1-3 точки) – този критерий е оценка на възможностите, които предлага даден продукт за конфигуриране/персонализиране на неговите модули за защита. Продуктите, предлагащи повече възможности за настройка на различни аспекти от работата им получават по-висока оценка.
  3. Консумация на системни ресурси (1-3 точки) – този показател отчита влиянието на дадена защита върху скоростта на системата, в т.ч. при копиране, архивиране, разархивиране или сваляне на файлове; инсталиране, деинсталиране и стартиране на програми, както и при сърфиране в интернет. С други думи казано, оценяваме доколко дадена програма „изяжда“ от ресурсите на системата, докато работи на заден план. Антивирусните, които използват по-малко ресурси и тези, които забавят по-малко системата при извършване на обичайни операции получават по-висока оценка.
  4. Потребителски интерфейс (1-3 точки) – този комплексен критерий оценява доколко интерфейсът да даден софтуер е гъвкав и в същото време лесен и удобен за работа. Тук отчитаме и наличието на нежелани рекламни послания за надграждане до платена версия, които при всички положения биха намалили оценката.
  5. Наличие на допълнителни екстри (1-3 точки) – отчитаме наличието на допълнителни „бонус“ инструменти към даден безплатен продукт. Важно е те да са също безплатни и достъпни за ползване от всеки потребител, използващ съответния антивирусен продукт. Освен това, наличието на допълнителни екстри, имащи пряко отношение към защитата (VPN модул, разширения за браузър, мениджър на пароли) носят повече точки.

Кои са седемте най-добри безплатни антивирусни програми за Windows?

Ще представим всяка избрана антивирусна програма в резюме. Ще поставим акцент върху нейните предимства и недостатъци, така че изборът ви да бъде максимално лесен!

Kaspersky Free Antivirus

№1: Kaspersky Free Antivirus

Макар Kaspersky Lab. да са едни от пионерите в областта на киберзащитата, безплатната версия – Kaspersky Free Antivirus бе лансирана едва през 2017 година. Утвърденото име на компанията и отличните резултати на тестовете е причината този безплатен продукт да се наложи за толкова кратко време едно стъпало над своите конкуренти.

Kaspersky винаги са имали мощен антивирусен енджин. Доказателство за това са отличните резултати на последните тестове на редица водещи анализатори. За съжаление, почти не се откриват тестове, в които да е използвана безплатната версия – Kaspersky Free. От друга страна, ние знаем, че тя използва същия антивирусен енджин като на платените пакети. И тук е моментът да спомена, че съгласно бюлетина на SE-Labs за последното тримесечие на 2018 г. Kaspersky Internet Security получава най-висока обща оценка AAA за 100% акуратност при откриване и блокиране на заплахи.

Kaspersky Free предлага почти целия наличен аресенал на платения пакет, с изключение на някои допълнителни екстри. Независимо дали използвате безплатната или платената версия, основната технология използва три нива на защита. Първо, файловият скенер съпоставя сканираните файлове с вече познатите заплахи. След това се намесва евристичният анализ, който на база поведението на приложенията проверява за наличие на съмнителна активност. И накрая защитата използва Kaspersky Security Network (KSN) – облачно-базирана база данни на Kaspersky Lab., която обменя информация между потребителите и облака. Последната е мощен инструмент за своевременно идентифициране на новите заплахи, както и източник на актуални данни за репутацията на приложенията и уеб сайтовете.

Kaspersky Free идва с приставка за уеб браузър, която показва в резултатите от търсенето кои URL адреси са безопасни и кои – не. Антивирусната разполага с VPN модул, наречен Kaspersky Secure Connection, който обаче е ограничен до 300MB дневно.

Можем да обобщим предимствата и недостатъците на Kaspersky Free по следния начин:

Предимства:

  • Отлични резултати за продуктите на Kaspersky на тестове на редица водещи анализатори;
  • Бърз скенер и възможност за създаване на планирани сканирания;
  • Ефективен уеб филтър, който блокира потенциално опасни URL адреси, независимо от браузъра;
  • Удобен и лесен за използване интерфейс;
  • Възможност за детайлна потребителска настройка;
  • Наличие на VPN модул, който защитава вашите данни, когато използвате обществени Wi-Fi мрежи;
  • Относително „лек“ от към консумация на системни ресурси.

Недостатъци:

  • В новата версия на Kaspersky Free не могат да се деактивират отделни компоненти на защитата;
  • Липса на онлайн техническа поддръжка в рамките на Европейския съюз.

Виж още: Kaspersky Free – безплатна антивирусна защита (ревю)


Avast Free Antivirus

№2: Avast Free Antivirus

Avast Free Antivirus е един страхотен безплатен антивирусен продукт, който се отличава с голям брой модули за защита и отлични възможности за персонализация на всеки един аспект от работата му. Всъщност, ако трябва да направим една съпоставка между повечето от популярните безплатни антивирусни програми, смело бихме заявили, че Avast Free предлага най-голям брой модули за защита спрямо своите преки конкуренти. Нещо повече – Avast предлага може би най-добрите възможности за конфигурация, както на инсталацията, така и на скенера и защитата.

Гъвкавият и модерен интерфейс, в комбинация с превода на български език правят Avast Free Antivirus лесен за работа дори и за „най-скараните“ с технологиите потребители.

В началния екран е предвидена възможност да стартирате „интелигентно сканиране“ само с един клик. Резултатите от него дават една цялостна представа за състоянието на системата – наличие на вируси, уязвим софтуер, лоши добавки за браузър, слаби пароли, проблеми с мрежата и дори проблеми с производителността на компютъра.

Сред най-впечатляващите „благини“ на Avast Free е инструментът Wi-Fi Inspector, който сканира локалната мрежа и докладва за всички свързани устройства и техните типове. Wi-Fi инспекторът докладва за откритите проблеми и препоръчва какво да се направи.

Неща, които заслужават нашето внимание са опцията за активиране на тих режим „Не ме безпокойте“, който блокира всички известия, когато се изпълняват приложения на цял екран. Не бива да пропускаме и Avast Passwords – мениджър на пароли, който съхранява сигурно вашите пароли, използвани в интернет браузърите Chrome и Firefox. За по-напредналите потребители е налична възможност за създаване на „спасителен диск“, който може да бъде използван за сканиране на сериозно повредена машина.

Поради добрите си резултати на тестовете и многото възможности, ние поставихме Avast на първо място през изминалите две години.

Предимства:

  • Добри резултати на тестовете на редица водещи анализатори;
  • Повече налични резидентни модули за защита спрямо конкурентите си, в т.ч. наличие на имейл защита и уеб филтър;
  • Наличие на модул за откриване на слаби места в използваната локална мрежа;
  • Допълнителни (бонус) екстри, като мениджър на пароли и VPN модул;
  • Възможност да детайлна конфигурация (персонализация) на всеки аспект от работата на програмата;
  • Удобен интерфейс на български език.

Недостатъци:

  • Много от допълнителните инструменти са платени. VPN модулът е ограничен до 7-дни пробен период;
  • Мениджърът на пароли има ограничени възможности, спрямо същия в платените версии на Avast.

Виж още: Avast Free Antivirus – безплатен антивирус от Avast (ревю)


AVG Antivirus Free Edition

№3: AVG AntiVirus Free

AVG AntiVirus Free е друго популярно име в областта на киберсигурността. Макар компанията да е закупена от Avast, нейните продукти продължават да се лансират под бранда на AVG. Изглежда обаче, че техните безплатни антивирусни програми използват сходен антивирусен енджин и база данни, защото резултатите от тестовете за AVG AntiVirus Free са доста сходни с тези на Avast Free Antivirus (може би една идея в полза на Avast).

Интерфейсът на AVG AntiVirus Free е сравнително лесен за работа, но в прозореца на програмата са налични прекалено много карета с послания и бутони за надграждане до платена версия. Важно е да уточним, че AVG подобно на Avast предлага доста богати възможности за конфигуриране (персонализиране) на изпълнението на програмата и нейните компоненти за защита. Това е голямо предимство за потребителите, които искат да имат повече контрол върху своята антивирусна програма.

Безплатната версия на AVG предлага основна защита, което е видно още в началния прозорец на програмата. Тази защита включва четири основни компонента за защитата – стандартен файлов щит, защита, базирана на поведението, Email щит и Уеб щит. Всеки един от тях може да бъде спиран индивидуално, както и детайлно конфигуриран от настройките на AVG.

Налице са различни възможности за сканиране на системата възможност за бързо сканиране на компютъра, задълбочено сканиране, сканиране на определени директории и файлове, сканиране на преносими устройства като USB/DVD, проверка на производителността, както и Boot-time скенер, който се инсталира допълнително. Отделно има опция за планиране на сканирания в определени дни и час.

Сред допълнителните инструменти в безплатната версия може да използвате режим „Не ме безпокойте“ и „Файлов шредер“. Последният изтрива „сигурно“ данни от вашия диск, така че последващото им възстановяване би било невъзможно.

Бихме обобщили предимствата и недостатъците на AVG AntiVirus Free по следния начин:

Предимства:

  • Добри резултати на тестовете на редица водещи анализатори;
  • Наличие на имейл защита и уеб филтър;
  • Възможност да детайлна конфигурация (персонализация) на всеки компонент за защита.

Недостатъци:

  • Наличие на рекламни послания за надграждане до платената AVG Internet Security;
  • Слабо представяне на тестове с целенасочени атаки.

Виж още: AVG AntiVirus Free 2017 – безплатна антивирусна защита от AVG


Bitdefender Antivirus Free Edition

№4: Bitdefender Antivirus Free Edition

Bitdefender Antivirus Free Edition е безплатна антивирусна програма на румънската компания Bitdefender, която осигурява отлична защита срещу вируси, троянци, червеи, руткитове и всякакъв друг злонамерен софтуер.

Безплатната версия на Bitdefender Antivirus използва същия антивирусен енджин както на платената версия. Разбира се, това е с цената на „орязаните“ бонус инструменти, както и сведените до минимум възможности за конфигуриране (персонализиране) на защитата и сканиранията. Липсва и възможност за планиране на сканирания или извършване на бързо сканиране, а това може да е недостатък за по-опитните потребители.

Все пак нека не забраваме, че има потребители, които търсят антивирусна програма, която да бъде максимално лесна за работа и същевременно ефективна в борбата с малуера. Безплатната версия на Bitdefender Antivirus е точно за тях! Това е продукт, който предлага наистина прецизен антималуер щит, опростен интерфейс и минимално използване на системни ресурси. Възможността за сканиране на обекти, чрез влаченето и пускането им в прозореца на Bitdefender е допълнително улеснение.

Предимства:

  • Почти отлично представяне на тестовете на водещи анализатори;
  • Опростен и удобен интерфейс с Drag and Drop възможност за сканиране на обекти;
  • Щади системните ресурси – не натоварва излишно системата;
  • Липсват натрапчиви реклами и агитации за надграждане с платена версия;
  • Възможност за блокиране и/или предупреждаване при опит за отваряне на съмнителни уеб страници.

Недостатъци:

  • Липса на възможност за бързо сканиране;
  • Липса на възможност за създаване на планирани сканирания;
  • Прекалено малко възможности за персонализация и контрол върху модулите за защита.

Виж още: Bitdefender Antivirus Free Edition – ревю (2017)


Avira Free Antivirus

№5: Avira Free Antivirus

Avira Free Antivirus е безплатна антивирусна програма на немския софтуерен гигант Avira Operations. Името Avira вероятно е познато на повечето потребители, тъй като повече от десетилетие продуктите на компанията са сред водещите в областта на антивирусната защита.

Avira Free Antivirus използва базовия антивирусен енджин на платената (Pro) версия за защита в реално време от вируси и друг злонамерен софтуер. Безплатната версия на Avira е лишена от допълнителни модули като уеб и имейл щит, както и специална рансъмуер защита.

Подобно на Avast, Avira Free Antivirus позволява да инсталирате куп допълнителни инструменти, повечето от които имат косвено отношение към сигурността. Разбира се, някои от тях са с ограничени възможности и имат комерсиална нотка, което не е изненада.

Avira е разработила и облачно-базиран механизъм за откриване на нови заплахи: при идентифициране на съмнителен файл, в реално време отпечатък от същия се изпраща до облака за анализ, след което се връща обратна информация до вашето устройство.

Интерфейсът на Avira Free Antivirus изглежда семпъл, но има какво още да се желае. Повечето прозорци са претърпели промени, единствено тези с настройките са запазили „класическия“ си вид. Програмата предлага възможност за бързо сканиране, пълно сканиране, създаване на планирани сканирания и куп шаблони за персонализирано сканиране на избрани елементи. Възможностите за конфигуриране на скенера и защитата в реално време са също на ниво, което ви осигурява по-голям контрол върху работата на Avira. Само за пример ще посочим, че имате възможност да изберете срещу какви още заплахи да ви защитава освен типичните представители на малуера.

Нека обобщим предимствата и недостатъците на Avira Free Antivirus:

Предимства:

  • Прецизен скенер и защита в реално време, както и облачно-базиран анализ;
  • Възможност за детайлна потребителска конфигурация;
  • Възможност за безплатно инсталиране на допълнителни приложения и инструменти;
  • Интеграция с Windows Firewall.

Недостатъци:

  • Използва повече системни ресурси, спрямо други конкурентни продукти;
  • Показва реклами и послания за надграждане до платена версия;
  • Много от допълнителните инструменти изискват допълнителна инсталация и/или имат комерсиална насоченост;
  • Липса на модули за защита от рансъмуер, имейл и уеб защита в реално време при безплатната версия.

Виж още: Avira Free Antivirus – ревю (2018)


Comodo Free Antivirus

№6: Comodo Antivirus

Comodo Antivirus е безплатен антивирус, който притежава мощен антивирусен енджин, използващ няколко слоя на защита. Пакетът предлага защита в реално време, която следи системата и ви защитава от злонамерен софтуер. Технологията HIPS е допълнителен слой на защитата, който ви дава контрол върху това какво могат да правят отделните приложения във вашата система.

Ако се сблъскате с някое съмнително приложение, същото може да бъде изпълнено в „пясъчника“ (SandBox). Всъщност, тази възможност е много полезна, защото позволява изпълняване на всяко непроверено приложение или дори браузъра си в сигурна, изолирана среда. Така потенциално опасните програми, изпълнени в „пасъчника“ няма да могат да навредят на вашата система.

Най-запомнящото се от този продукт е отличните възможности за конфигуриране на всеки аспект от работата с него. Това за напредналите потребители би било чудесно! Всъщност, фината конфигурация на този софтуер изисква определени експертни познания. Конфигурирането на Comodo за начинаещите потребители може да се окаже „препъни камък“, защото всичко в потребителската конфигурация е на доста високо ниво. Това обаче далеч не означава, че не можете просто да инсталирате Comodo и да се радвате на сигурна защита!

Интерфейсът на Comodo е гъвкав, но може би далеч не най-опростеният за работа. Обликът на програмата може да бъде променян чрез избора между няколко теми. Можете да сканирате системата от по-конвенционалната антивирусна конзола или да преминете към разширен изглед. Бързо и лесно може да изпълните бързо или пълно сканиране, както и да създавате различни потребителски сканирания. Интересна възможност за проверка на системата е опцията Rating Scan. Този скенер проверява стартираните процеси, най-уязвимите места в системата, както и съобщава репутацията на всички открити файлове.

Comodo Free Antivirus носи със себе си уеб браузъра Comodo Dragon. Това е интернет браузър, базиран на Chromium, който е представян като по-сигурен. Сред другите интересни възможности са опцията за създаване на стартиращ диск на флашка или CD, което може да е „спасителен пояс“ за сериозно поразени от вируси системи.

За Comodo Free Antivirus можем да пишем страшно много, но нека обобщим неговите предимства и недостатъци:

Предимства:

  • Възможност за наистина задълбочена потребителска конфигурация;
  • Ефективен „пясъчник“ за безопасно изпълнение на съмнителни файлове;
  • Възможност за изпълнение на различни видове потребителски сканирания;
  • Интернет браузър Comodo Dragon.

Недостатъци:

  • Липсва ефективен уеб филтър;
  • Липсват данни в тестовете на редица водещи лаборатории;
  • Много от възможностите изискват експертни познания.

Panda Free Antivirus

№7: Panda Free Antivirus (Panda Dome)

Panda Free Antivirus под името Panda Dome е достатъчно популярен продукт, който като безплатен такъв предлага само най-основните нива на защита – защита в реално време, защита на USB устройства, монитор на процесите, както и VPN клиент, който обаче е ограничен до 150MB дневно. Програмата разполага със защита, базирана на поведението, която спомага за откриването на нови заплахи, както и с възможност за премахване на потенциално нежелани програми.

Panda Dome се отличава с атрактивен и наистина лесен за използване потребителски интерфейс. Възможностите за конфигуриране на защитите не са толкова задълбочени, колкото при Avast или AVG, но са на едно приемливо ниво.

За съжалени Panda Dome не присъства в последните тестове на двете основни лаборатории – SE-Labs и AV-Test Institute, на чиито анализи обикновено се опираме. Това ни затрудни при оценката на този безплатен софтуерен продукт. От опита който имаме, можем да твърдим, че Panda се справя задоволително с повечето заплахи, но може би не толкова добре, колкото конкуретите си Kaspersky, Bitdefender или Avast.

Нека обобщим силните и слабите страни на безплатната версия на Panda Dome:

Предимства:

  • Удобен и добре направен потребителски интерфейс;
  • Наличие на VPN клиент, макар и ограничен;
  • Наличие на опция за „ваксиниране“ на USB устройствата;
  • Възможност за създаване на планирани сканирания в определени дни и час;
  • Въможност за създаване на „аварийно“ USB устройство;
  • Наличие на т.нар. „игрален режим“, когато се изпълняват приложения на цял екран.

Недостатъци:

  • Налични са само най-основните компоненти на защитата;
  • Липса на актуална информация за продуктите на Panda от последните тестове на водещи анализатори;
  • Малко спорни резултати от предишни тестове на продукти на Panda;
  • Недотам задълбочени възможности за потребителска настройка;
  • Липса на възможност за ограничаване или забраняване на потребителската информация, изпращана до Panda.

Виж още: Panda Free Antivirus – ревю (2017)

В заключение…

Разгледахме седем от най-популярните безплатни антивирусни решения за вашия домашен компютър или лаптоп. Опитахме се да оценим добрите им страни, използвайки опита ни с тях. Разбира се, мнението ни се базира и на резултатите от тестовете на водещи анализатори като SE-Labs, AV-Test Institute и AV-Comparatives.

Идеята на този материал бе да ви помогнем в избора на „точната“ за вас и вашата система антивирусна програма. Надявам се, всичко написано дотук, както и ревютата на повечето софтуерни продукти за защита да ви бъдат наистина от полза, ако сте решили да се доверите на безплатния антивирусен софтуер.

Няма коментари:

POST /IndexNow HTTP/1.1 Content-Type: application/json; charset=utf-8 Host: { "host": "www.example.org", "key": "POST /IndexNow HTTP/1.1 Content-Type: application/json; charset=utf-8 Host: { "host": "https://nugno.blogspot.com", "key": "3a5635bfbcd94ed2a1ddaefde05fc857", "keyLocation": "https://nugno.blogspot.com/3a5635bfbcd94ed2a1ddaefde05fc857.txt", "urlList": [ "https://www.example.org/url1", "https://nugno.blogspot.comfolder/url2", "https://www.example.org/url3" ]", "keyLocation": "https://nugno.blogspot.com3a5635bfbcd94ed2a1ddaefde05fc857.txt", "urlList": [ "https://nugno.blogspot.comurl1",