Софтуер - kaldata.com

вторник, 4 юли 2023 г.

Най-добрите суплементи за модулиране на тестостерона

 

Най-добрите суплементи за модулиране на тестостерона

На тестостерона може много по-трудно да се повлияе, отколкото на нивото на инсулина, което лесно се модулира от високогликемични въглехидрати като гроздовата захар, малтодекстрина, hi mol въглехидрат хидролизати и много растителни екстракти.
Действително има някои растителни екстракти (които се използват в гореописаните суплементи), които могат да доведат до увеличено отделяне на полови хормони при всеки индивид, но те не проявят самостоятелно своето действие.

Важно е не само количеството на тестостерона в тялото, но преди всичко намиращият се в кръвта “свободен” тестостерон. С напредване на възрастта, проблем за мъжа става не толкова синтезата на тестостерон, колкото фактът, че все повече тестостерон и SHBG се свързват и затова вече не са налични в свободна форма.

Затова Createston-ът (евентуално подправен с Fenuplast) е оптималният модулатор на тестостерона.
Сложната Createston формула осигурява синтезата на добро количество тестостерон, повишава нивото му над това на инсулина и чрез супербързо усвоимата протеинова матрица не позволява да се свързва прекалено много тестостерон със SHBG (Sex Hormon Bindung Globulin – секс-хормон-свързващ глобулин). Свободният тестостерон циркулира в кръвта и може да се използва за най-различни анаболни и полови функции, за изгаряне на мазнини и др.

Fenuplast следва непосредствено Createston и е заслужил репутацията си на „трибулус килър”, тъй като съдържа повече диосгенин от Tribulus terrestris (бабини зъби) и в допълнение инсулогенния 4-хидрокси-изолевцин. Диосгенинът е сапонин, от който се извлича тестостерон.

Този естествен, активиран чрез ферментация екстракт от Fenugreek (сминдух), с множеството второстепенни растителни вeщества (хидрокси-изолевцин, сапонини, диосгенин, гитогенин, тиогенин, смилагенин, ямогенин, trigofoenoside, слузести вещества), цинк, витамин А и селен, има доказано положителен ефект върху баланса на тестостерона.
В спортната практика Fenuplast се доказа като по-добър от бабините зъби, съдържащи 80% сапонини и 20% протодиоскин, както и от 90%-вия Tribulus.

Дори чрез добавяне на Maca-, Muira- и Sasparilla-екстракти, Tribulus не успява да надмине по сила Fenuplast. Sasparilla (мексикански див сладък картоф), подобно на сминдухa, съдържа големи количества диосгенин, но неговото бактерийно преобразуване в червата в биологично достъпен за човека субстрат е изключително недостатъчно. Maca и Muira са известни с това, че влияят положително върху тестостерона и сексуалната активност, но сериозни изследвания не са проведени. И двата екстракта проявяват по-скоро тонизиращо действие подобно на женшена.

Хранително-физиологични характеристики:
Много сапонини, преди всичко диосгенин, не са непосредствено достъпни в подходяща за човека биологична форма и е нужно да се подложат на ферментация от чревните бактерии. Докато при Tribulus, Maca, Muira и Saparilla този процес се извършва повече или по-малко случайно от чревните бактерии, Fenuplast се ферментира предварително от млечнокиселите бактерии и съдържа допълнително пребиотични слузести вещества, които повишават активността на чревните бактерии. Освен това при него се постига по-голям успех с относително високото съдържание на диосгенин в активираните семена от сминдух и съдържанието на 4-хидрокси-изолевцин, който силно модулира инсулина (инсулинът е много по-анаболен от тестостерона).

В момента се провеждат опити, в които сминдухът се ферментира заедно с Tribulus, Maca, Muira и Sasparilla, за да се създаде най-добрият суплемент на пазара. Дали това комбиниране ще надделее над чистия Fenuplast зависи от резултатите. Във всеки случай, Fenuplast в момента е нашият топ-продукт от този вид.

Също трябва да се спомене, че комбинацията от Fenuplast и 10-15 г Peptid NA6 може да надмине Createston, обаче само по отношение увеличаването на тестостерона (а не модулирането на инсулина). Тази комбинация съдържа в сравнително висока доза (по-висока от тази в Createston) повишаващите тестостерона сминдухови сапонини и в същото време силно настройва NA6 срещу SHBG.

В практиката Tribulus terrestris има сравнително висок процент на неефективност, т.е. 30% от употребяващите го са много доволни, 30% го намират за добър, но 40% не забелязват никакъв ефект. Тези съществени различия в действието могат да се обяснят с възможността за преобразуване на сапонините в биодостъпна форма под действието на чревните бактерии, която за всеки човек е индивидуална. За съжаление точно спортистите имат лоша чревна микрофлора и често приемат бедна на баластни вещества храна.

В заключение остава да кажем, че претренирането смъква нивото на тестостерона и в някои екстремни случаи до такава степен, че дори описаните по-горе суплементи не могат напълно да го възстановят. Затова, молим, тренирайте с мярка.

По възможност избягвайте следните забавящи секрецията на тестостерон вещества и фактори, понеже те са по-вредни, отколкото се смята:

външно приети хормонални заместители
– високодозирани мелатонин добавки
– прогестерон добавки
– аспирин
– синтетични успокоителни
– прекалено много алкохол и никотин
– наднормено тегло
– прекален стрес
– пренатоварване при състезателните спортове
– краткото интензивно натоварване повишава, а прекалено дългото изморително натоварване понижава нивото на тестостерон
– трансмастни киселини (твърди мазнини в пържените картофи, чипса, печените изделия и силно нагорещената мазнина).

Какво подобрява ендогенната (вътре в организма) синтеза и активност на тестостерона?
– почивка (без продължителен стрес), отпуснатост, добър сън, секс
– кратки, силно интензивни спортни натоварвания, придружени обаче от почивка
– инсулинът понижава нивото на SHBG и така увеличава количеството на свободния тестостерон в тялото. При това трябва да се внимава количеството на въглехидратите да е ниско (следователно приемайте hi mol въглeхидрат хидролизати и растителни екстракти за модулиране на инсулина)
– трябва да се приемат достатъчно (но не прекалено много) мазнини и то моно- и полиненаситени мастни киселини, както и наситени мастни киселини, вкл. arachidion-киселина (месо). По правило 25-30% от ежедневния калориен прием трябва да се покрива с мазнини.
– повишеният прием на протеин също като инсулина понижава нивото на SHBG и увеличава количеството на свободния тестостерон
– глутаминът/глутаминовата киселина покачват нивата на ЛХ (лутенизиращ хормон) и ФСХ (фоликулостимулиращ хормон)
– витамин А е небходим за регулацията на тестостерона
– фитостероли от растителни масла и зеленчуци
– pygeum (пигеум) и saw palmetto (сао палмето) предотвратяват уголемяването на простата, като сао палмето намалява превръщането на тестостерон в ДХТ (дихидротестостерон)
– пигеумът и екстрактите от коприва (воден екстракт от корените), белият шампион, лигнаните, фитостеролите полифеноли от гроздови зърна, хризин (от семената на морковите и от прополиса), както и цинкът задържат ароматазата (превръщането на тестостерон в естрогени)
– екстрактът от овес видимо освобождава свързания с SHBG тестостерон, но качеството е определящо (овесените семена не помагат)
– чубрица (съдържа прекурсори за адреналина и половите хормони)
– минералите бор, калий, селен, цинк и магнезий са важни за баланса на тестостерона
– даидзеинът от соята видимо повишава синтезата на тестостерона при мъжете и я намалява при жените
– Velvet Deer Antler повишава стойностите на тестостерона в кръвната плазма
– сминдухът стимулира синтезата на тестостерон чрез активиране на инсулина и ЛХ
– корейският женшен повишава ендогенното образуване на тестостерон
– бабините зъби стимулират синтезата на тестостерон (чрез ЛХ)
– в едно изследване сусамените зърна повишиха нивото на тестостерона
– чесънът повишава нивото на тестостерона (чрез ЛХ)

Няма коментари:

POST /IndexNow HTTP/1.1 Content-Type: application/json; charset=utf-8 Host: { "host": "www.example.org", "key": "POST /IndexNow HTTP/1.1 Content-Type: application/json; charset=utf-8 Host: { "host": "https://nugno.blogspot.com", "key": "3a5635bfbcd94ed2a1ddaefde05fc857", "keyLocation": "https://nugno.blogspot.com/3a5635bfbcd94ed2a1ddaefde05fc857.txt", "urlList": [ "https://www.example.org/url1", "https://nugno.blogspot.comfolder/url2", "https://www.example.org/url3" ]", "keyLocation": "https://nugno.blogspot.com3a5635bfbcd94ed2a1ddaefde05fc857.txt", "urlList": [ "https://nugno.blogspot.comurl1",