Софтуер - kaldata.com

понеделник, 21 февруари 2022 г.

Как да споделяме и изпращаме големи файлове безплатно

Как да споделяме и изпращаме големи файлове безплатно

Трансферът на големи файлове по интернет винаги е бил сложно предизвикателство.

А то се превръща в ежедневие, като се има предвид колко много „растат“ файловете заради все по-обемистите видеоклипове и снимки с висока резолюция. DigitalTrends дава няколко съвета как лесно да изпращаме големи файлове по интернет безплатно.

 

Компресиране преди пращане

Това е препоръчителна стъпка за всеки файл. Може да се използват вградените инструменти за компресиране в ZIP архив на Windows, Каокто и допълнителни приложения като 7-zip, WinRAR и др.

За тях обаче е нужно и получателят да ги има инсталирани, за да може да разархивира файла.

Компресирането в ZIP е най-лесно. Просто се кликва с десен бутон на мишката върху избрания файл (или се маркират няколко файла) и след това се избира опцията Compressed (zipped) folder.

 

Качване в облак

Най-лесното и популярно решение е файловете да се качат в онлайн услуга за съхранение и да се споделят линковете към тях. Вече има и много безплатни такива услуги, като Dropbox, Google Drive, OneDrive и др. Ето някои от тях:

 

Google Drive

Google Drive предлага до 15GB безплатно пространство за всякакви файлове. Има и опция за бекъп и синхронизация.

Всеки, който има профил в Gmail, може да се възползва безплатно и от Drive. Дори може да прикачва големи файлове в имейла си и те автоматично ще се качват в Google Drive и ще се споделят там.

Google Drive има и платена версия. Срещу $2 на месец, пространството скача до 100GB, а срещу $10 – до 2ТВ. Има и опция за 10ТВ за $100 на месец, което е най-вече за бизнес цели.

 

 

Dropbox

Тази услуга предлага 2GB безплатно пространство за качване и споделяне на файлове. Може да се използва на разнообразни платформи и устройства, включително Kindle Fire.

Услугата предлага и платен абонамет - $10 на месец за 2ТВ пространство и др.

Има към платените абонаменти има и доъплнителни функции като повече опции за споделяне на файлове, защитата на линковете с пароли и др.

 

 

Wetransfer

WeTransfer е една от най-простите услуги, които можете да използвате за споделяне на големи файлове.

Няколко кликвания на мишката и уебсайта автоматично ще изпрати файловете и те ще бъдат достъпни за изтегляне в продължение на седем дни.

Всичко е много удобно още повече че има съветник, който ще ви преведе през процеса на качване стъпка по стъпка. За $ 12 на месец или $ 120 на година можете да надстроите до WeTransfer Plus, което позволява до 20 GB файлови трансфери наведнъж и 100 GB съхранение.

 

 

Mega.nz

Mega е приложение, което ви осигурява 50 GB за съхранение за начало, безплатно.

Това е едно от най-добрите оферти за Windows и Android потребители. Освен това всичко, което качвате е криптирано и криптиращите ключове остават само при вас, така че няма нужда да се притеснявате за поверителността на файловете си.

 

 

OneDrive

Услугата на Microsoft претърпя доста развитие през годините. Сега тя има безплатна версия с 5GB пространство. За $2 на месец, те могат да станат 100GB. Има и абонамент за $7 на месец, които предлагат 1ТВ. Също толкова е пространството и за абонатите на Office 365, като те не трябва да плащат допълнитлено за него.

 

 

Box

Това е услуга най-вече за бизнес потребители. Има и безплатна опция за качване на файлове, споделянето им чрез линкове и защитата им чрез парола. Box поддържа и функции като синхронизация на папки, но те са в платената версия.

 

 

MediaFire

Услугата предлага 50GB безплатно място, но с ограничение от 20GB за ъплоуд на големи файлове. Все пак това е доста капацитет и за по-обемни бази. Срещу $3.75 на месец, мястото може да се увеличи до 1ТВ.

 

 

pCloud

Това е услуга за трансфер на файлове и то най-вече за големи бази. Няма ограничение на размера на файа и за скоростта, така че всичко се случва според наличните ресурси и връзка на потребителите. pCloud прелдага и допълнителни функции като споделяне на линкове, 5 копия на файла на различни, защитени сървъри, за да не се повреди и др. По принцип услугата е платена, но предлага и безплатен пробен период.

 

 

Masv

Тази услуга е специално разработена за трансфер на големи файлове над 20GB. Няма ограничение на скоростта, с много сървъри по целия свят за максимална бързина. Има безплатен 7-дневен пробен период за 100GB данни. След това се плаща не на абонамент, а само, когато се използва.

 

 

Алтернатива: FTP

File Transfer Protocol (FTP) е доста стара технология, но все още е полезна. Тя не се харесва много заради ниското си ниво на сигурност и известните трудности при инсталирането и използването на FTP сървър и приложения. Все пак, може да е полезна за потребители в една мрежа или които си имат доверие.

 

Няма коментари:

POST /IndexNow HTTP/1.1 Content-Type: application/json; charset=utf-8 Host: { "host": "www.example.org", "key": "POST /IndexNow HTTP/1.1 Content-Type: application/json; charset=utf-8 Host: { "host": "https://nugno.blogspot.com", "key": "3a5635bfbcd94ed2a1ddaefde05fc857", "keyLocation": "https://nugno.blogspot.com/3a5635bfbcd94ed2a1ddaefde05fc857.txt", "urlList": [ "https://www.example.org/url1", "https://nugno.blogspot.comfolder/url2", "https://www.example.org/url3" ]", "keyLocation": "https://nugno.blogspot.com3a5635bfbcd94ed2a1ddaefde05fc857.txt", "urlList": [ "https://nugno.blogspot.comurl1",