Софтуер - kaldata.com

сряда, 23 февруари 2022 г.

БЕЗПЛАТНИ ЕЛЕКТРОННИ КНИГИ – На Български Език


Няма да ви питаме дали мишката изяде книжката, а направо ще ви кажем че електронните книги станаха част от живота на всеки четящ интернет потребител. Четем навсякъде… през почивката на плажа, докато пътуваме в градският транспорт, докато чакаме на опашка пред лекарският кабинет или дори и в тоалетната. Вече има доста ресурси за безплатни книги, но всички са някак си пръснати из безкрайното интернет пространство. Нашата идея беше да съберем всички онлайн библиотеки в един подреден списък. Ще се радваме да ни помагате да го направим голям и пълен. Не е класация, а по скоро каталог, но нека го видим.

Сайтове за сваляне на електронни книги:


Сhitanka.info



Безспорно най-известният ресурс за безплатни онлайн книги.  Много добре систематизиран и подреден. Много богат каталог с български и чужди автори. Най-големият плюс на този сайт е, че поддържа OPDS каталог. Тоест, може да добавите този адрес https://chitanka.info/catalog.opds в четеца си или програмата за четене на телефона и да получите целия каталог от книги директно за сваляне, без да се налага да влизате в самия сайт и да ровите.


Readbg.com



Удобен сайт с богата колекция книги. Търсене по автори и жанрове. Не изисква регистрация. Базата съдържа над 1000 безплатни книги, разделени на различни жанрове: Българска литература, Грижи за бебето и възпитание на детето, Детска литература, Икономика, Бизнес, Политика, Исторически и приключенски романи, Криминални романи, Кулинария, Любовни романи, Медицина, Здраве, Диети, Научна литература, Образование и учебници, Поезия, Психология, Религия и Духовност, Митология и Мистика, Самоусъвършенстване, Световна класика, Софтуер и Web Design, Съвременна световна проза, Съвременни романи и разкази, Трилър, Ужаси, Фантастика, Фентъзи, Художествена литература, Хумор и сатира


Вooksbg.org



Доста приятен сайт с интересни попълнения. Има платени книги и безплатни. Линкът в заглавието води до безплатната секция с книги за сваляне. Големият минус на сайта е, че трябва да се регистрирате за да сваляте книги. Още едно име и парола, което трябва да помните. Към момента, безплатните книги са 915 броя. Заслужава си да се отдели време на този сайт.


Slovo.bg



Този каталог съществува от 1999 година. Динозавър в българския уеб! Доста пълен и богат. Неприятното е, че не може да се свалят произведенията, а трябва директно да се четат през сайта. Големият минус е, че за да четеш, трябва винаги да имаш интернет връзка.


Megimg.info

Електронни книги

Интересна библиотека, но не особено богата. В Библиотеката има 709 книги, свободни за сваляне и четене! Дизайнът не е от най-модерните, но като е безплатен ресурс, ще го преглътнем.


Knigi.spasete.me / 4eti.me


Новото


име на „Книги Спасете Ме“ е „Чети Ме“. Много богата библиотека. Жанровете, които предлага са: Бестселър, Вдъхновение, Психология, Забавление, Себепознание, Българска проза, Световна класика, Тайни, Инвестиции, Мемоари, Политология и Спорт. Заслужава си да бъде разгледана!


Rulit.me

Книги на руски и български

Прекрасен руски ресурс, с много книги на български. Обикновено, ако някоя книга липсва по другите сайтове, тук може да я намерите. Не е известно кой и как качва българските книги, но важното е че се поддържа винаги актуален каталога им. Освен български и руски книги, тук може да открите произведения на 41 различни езика. Идеално, ако искате да си упражните някой позабравен език!


biblio.bg



Интересен български ресурс, който предлага около 200 безплатни електронни книги. Дизайна е приятен и лесен за ориентация. Има безплатна и платена секция. Единствено, условието за сваляне на книга, не ми допада. А именно регистрация и създаване на профил. Би било чудесно, ако имаше опцията „Изтегли като гост“.


detstvoto.net



Около 400 детски стари български книжки, сканирани и качени безплатно в този сайт. Ето как да запознаете детето си с приказките от вашето детство. Колекцията съдържа световни и български автори. Формата е подходящ за директно качване на електронен четец.


Фейсбук групи за споделяне на електронни книги:



Име на групаБрой членове
В света на книгите 🙂19,3 хил. членове
Книги19,2 хил. членове
Електронни книги за всеки34,6 хил. членове
Cheti.ME – група за споделяне на книги44,5 хил. членове
Онлайн книги за всеки15,1 хил. членове
Книги онлайн / Books online10,9 хил. членове
Аудио Книги / Електронни книги4,7 хил. членове
КНИГИТЕ11,3 хил. членове
Светът На Книгите – Електронни книги9,7 хил. членове
Електронни книги27,1 хил. членове

Възможно е част от групите да не се видят, тъй като статуса на групата може да бъде поверителен. В други ще бъде нужно да пуснете кандидатура за присъединяване. Не забравяйте да разгледате раздел Файлове и да ползвате търсачката, преди да публикувате питане за книга.

Потребителски колекции

Колекция № 1 – Много богата колекция на неизвестен автор, съдържаща книги, списания и биографии. Всички файлове са подредени по автор. Над 10 GB електронни книги в различни формати.

Колекция № 2 – Малка тематична колекция, включваща езотерика и любовни романи. Материалите са над 2 GB.

Колекция № 3 – Най-голямата колекция книги. 41 GB българско съдържание, подребено по азбучен ред. Един човешки живот няма да стигне да се прочете всичко това.

Колекция № 4 – Книги за детска психология и възрастово развитие. 600 мегабайта материали по темата.




 

  • Ако Ви е харесала  публикацията Споделете Я, Моля напишете коментар

Няма коментари:

POST /IndexNow HTTP/1.1 Content-Type: application/json; charset=utf-8 Host: { "host": "www.example.org", "key": "POST /IndexNow HTTP/1.1 Content-Type: application/json; charset=utf-8 Host: { "host": "https://nugno.blogspot.com", "key": "3a5635bfbcd94ed2a1ddaefde05fc857", "keyLocation": "https://nugno.blogspot.com/3a5635bfbcd94ed2a1ddaefde05fc857.txt", "urlList": [ "https://www.example.org/url1", "https://nugno.blogspot.comfolder/url2", "https://www.example.org/url3" ]", "keyLocation": "https://nugno.blogspot.com3a5635bfbcd94ed2a1ddaefde05fc857.txt", "urlList": [ "https://nugno.blogspot.comurl1",