Софтуер - kaldata.com

понеделник, 21 февруари 2022 г.

Пет от най-добрите безплатни програми за почистване на диска под Windows

  • Пет от най-добрите безплатни програми за почистване на диска под Windows
Disk Cleaner Tools

Пет от най-добрите безплатни програми за почистване на диска под Windows

Когато използвате компютъра си върху твърдия диск с времето се натрупват куп ненужни файлове (т.нар. „junk файлове“). Това обикновено са кеширани изображения, бисквитки и други данни от сърфирането в мрежата (браузърен кеш), временни файлове от работата на операционната система, временни файлове, създадени от приложенията и т.н.

Освен че заемат излишно дисково пространство, тези файлове в известна степен могат да забавят работата на диска и системата като цяло. Ето защо е препоръчително да се извършва „почистване“ на диска от временни и ненужни файлове периодично – примерно веднъж на седмица или две с подходящия за тази цел софтуер.

За тази цел Windows разполага със съответния инструмент, наречен Disk Cleanup. Повечето потребители предпочитат да използват други софтуерни инструменти на „трети страни“, които често пъти предлагат повече възможности за оптимизация.

В този материал ще разгледаме пет от най-добрите безплатни софтуерни инструмента за Windows, предназначени за почистване на дисковото пространство от временни и ненужни файлове.

ccleaner

№1: CCleaner Free – избор на PCGuide.bg

CCleaner на софтуерната компания Piriform е може би най-популярният софтуер за почистване и оптимизация на диска. Програмата се предлага в безплатна (Free) и платена (Pro) версия. Следва да отбележим, че безплатната предлага необходимите възможности за премахване на ненужните и временни файлове от системата.

Интерфейсът на CCleaner е изключително удобен и функционален за работа. Потребителят има възможност да изпълни напълно персонализирано почистване на диска с функцията Custom Clean. Тя дава възможност да бъдат посочени с отметки видовете файлове, които ще бъдат премахнати. Възможните опции са групирани в две секции – файлове генерирани при работата на Windows и файлове от приложенията. Веднъж направен, този избор ще бъде съхранен при всяко следващо стартиране на CCleaner.

В допълнение към горното следва да отбележим, че CCleaner позволява първо да анализирате диска. Тази възможност показва детайлен отчет за видовете файлове, които ще бъдат премахнати, в зависимост от това кои опции сте посочили от списъка в ляво. След това може да стартирате почистване на диска, което премахва посочените файлове.

Безплатната версия на CCleaner предлага и други възможности за оптимизация на системата. Една от тях е функцията за почистване на системния регистър на Windows. Програмата първо сканира регистъра за проблеми, след което може да премахне невалидните ключове, с опция за създаване на резервно копие на изтрите елементи. Отново имате пълен контрол върху всичко, което би се изтрило!

Не на последно място следва да отбележим, че CCleaner предлага и други инструменти за оптимизация на дисковото пространство, като опция за деинсталиране на програми, търсене на файлове-дубликати, оптимизиране на програмите за стартиране и сигурно изтриване на данни от диска (целия диск или на свободното пространство).

Изтегли CCleaner от официалния сайт на приложението


wise disk cleaner

№2: Wise Disk Cleaner – почистване и дефрагментиране в един инструмент

Wise Disk Cleaner е друг функционален и безплатен инструмент за оптимизиране на диска. Програмата предлага вариант за опростено почистване на диска, където имате възможност да селектирате видовете елементи, които да бъдат почистени. Ако желаете, можете да проверите системата с инструмента Advanced Cleaner, който сканира избрано устройство и показва списък от файловете, които ще бъдат премахнати. Във всички случаи приложението ви дава нужния контрол върху процеса по изтриването на данни.

На пръв поглед Wise Disk Cleaner изглежда опростен инструмент, но предлага една много съществена екстра. Това е възможността Disk Defrag за дефрагментиране и оптимизиране на диска, която върши добра работа. Освен че дефрагментира откритите фрагментирани данни, функцията Disk Defrag може да подреди всички данни в началото на диска и по този начин да оптимизира неговата скорост.

Изтегли Wise Disk Cleaner от официалния сайт на приложението


BleachBit

№3: BleachBit – максимално опростен и ефективен

BleachBit е безплатна програма с отворен код, разпространявана с GNU GPL лиценз. Налична е за потребителите на Windows, Linux и Mac.

BleachBit не е поредният софтуер, предлагащ куп допълнителни екстри за оптимизация, повечето от които с комерсиална цел. Това е малък инструмент, предлагащ точно това, за което е предназначен – да премахва временни и ненужни файлове от системата с няколко клика.

Интерфейсът на BleachBit е изключително опростен и лесен за работа. Прозорецът може да се визуализира в тъмен и светъл режим, което се променя от настройките. Наличен е български езиков превод на програмата, което улеснява още повече работата с нея.

Данните, които могат да бъдат премахнати, се визуализират в азбучен ред, подредени по приложения в лявата страна на прозореца. При първото стартиране всички възможни опции са немаркирани. Потребителят следва да посочи с отметки елементите, които желае да бъдат изтрити, след което да изпълни почистване. При всяко следващо стартиране на BleachBit селектираните опции от предишната сесия са съхранени и не е необходимо да ги маркирате повторно.

По-интересното е, че улеснение на потребителите при маркиране да дадено приложение от списъка, BleachBit показва кратко описание на всички негови данни, които могат да бъдат премахнати.

BleachBit може да бъде свалена както под формата на пакет за инсталация, така и като портативна версия, която не изисква инсталиране.

Изтегли BleachBit от официалния сайт на приложението


Total PC Cleaner

№4: Total PC Cleaner – приложение от Microsoft

Total PC Cleaner e приложение на Майкрософт, което може да бъде инсталирано през Microsoft Store. Приложението се предлага в както в безплатна версия, така и в платена Pro версия.

След като инсталирате и стартирате за първи път Total PC Cleaner, приложението ще поиска да посочите системния диск на вашето Windows устройство. След това трябва да стартирате сканиране на диска за наличие на ненужни кеширани данни.

Недостатък на това приложение е, че видовете кеширани данни, които могат да бъдат почистени, се показват в прекалено обобщен вид – в шест категории, без подкатегории, както е при CCleaner, BleachBit, примерно. С други думи казано, безплатната версия на Total PC Cleaner не предоставя достатъчно контрол за избор на подтиповете файлове, които приложението да изтрива. От друга страна това приложение за Windows ви дава простота и бързина при работата с него.

Изтегли Total PC Cleaner от Microsoft Store


IOBit System Care№5: IOBit Advanced SystemCare

IOBit Advanced SystemCare е друг софтуер за оптимизация, който се предлага и в безплатна версия.

Този инструмент създава впечатление за пълнофункционален софтуер за оптимизация на системата. Истината е, че много от опциите имат комерсиална цел и не са налични в безплатния пакет. Други пък, макар и безплатни, трябва да бъдат свалени и инсталирани допълнително под формата на разширения или допълнителни инструменти на IOBit.

Все пак, ако броим и разширенията, които може да добавите, Advanced SystemCare на IOBit предлага доста повече екстри от повечето безплатни инструменти за почистване и оптимизация на системата. Първото, което ще ви направи впечатление е малкият прозорец на работния плот, който ви показва текущото използване на процесора и оперативната памет.

Като за начало с IOBit Advanced SystemCare може да сканирате устройството за проблеми. Така например инструментът Care проверява програмите, които се стартират с Windows, наличие на ненужни файлове, невалидни преки пътища, невалидни елементи в системния регистър, възможности за оптимизация на системата. След това Advanced SystemCare може да оптимизира системата, премахвайки откритите проблеми.

IOBit Advanced SystemCare може да не се хареса на потребителите, които търсят наистина опростена програма. Друг негатив на този инструмент е наличието на прекалено много реклами за надграждане и инсталиране на други инструменти на IOBit. Дори при самата инсталация на този софтуер той ще се опита да инсталира и някои други приложения на компанията.

От друга страна, това е добра опция за тези, които търсят софтуер, който да следи използването на ресурсите на системата в реално време. Добър избор би бил и за потребителите, търсещи софтуер със съвременен интерфейс и възможност за използване на различни инструменти за оптимизация на една компания.

Изтегли Advanced SystemCare от официалния сайт на приложението

В заключение

Почистването на диска, независимо дали използвате SSD или твърд диск е процедура, която препоръчваме да извършвате периодично. За тази задача не е необходимо да закупувате платен софтуер. Безплатните приложения, които представихме в този материал биха ви свършили отлична работа. Те позволяват да селектирате какво искате да бъде премахнато и какво не, така че имате контрол върху работата им.

 

Няма коментари:

POST /IndexNow HTTP/1.1 Content-Type: application/json; charset=utf-8 Host: { "host": "www.example.org", "key": "POST /IndexNow HTTP/1.1 Content-Type: application/json; charset=utf-8 Host: { "host": "https://nugno.blogspot.com", "key": "3a5635bfbcd94ed2a1ddaefde05fc857", "keyLocation": "https://nugno.blogspot.com/3a5635bfbcd94ed2a1ddaefde05fc857.txt", "urlList": [ "https://www.example.org/url1", "https://nugno.blogspot.comfolder/url2", "https://www.example.org/url3" ]", "keyLocation": "https://nugno.blogspot.com3a5635bfbcd94ed2a1ddaefde05fc857.txt", "urlList": [ "https://nugno.blogspot.comurl1",