Софтуер - kaldata.com

сряда, 10 май 2023 г.

ChatGPT: хайде да го пробваме

 

Последно време се появиха много новини, в които твърде често се споменава ChatGPT. Това е една съвсем нова технология, която е в състояние да създаде нова тенденция. На практика ChatGPT е още една невронна мрежа, само че този изкуствен интелект работи с информация, а не с изображения.

Какво на практика е ChatGPT? С какво може да ни бъде полезен? Дали може да замени често използваните онлайн услуги и интернет търсачките? Нека се спрем малко по-подробно.

Какво всъщност е ChatGPT?

За обикновения потребител ChatGPT е проект на талантливия екип на OpenAI, който изглежда като обикновен чат в месинджър. Могат да се задават всякакви въпроси, отговорите на които пристигат в текстов вид. Както виждаме на скрийншота по-горе чатботът разбира българския език и могат да се задават въпроси и получават отговори на български. Неговите отговори на нашия език не са така точни, както е при другите по-популярни езици.

По време на общуването с ChatGPT може да ви се стори, че разговаряте с жив човек, но всъщност това е чатбот на най-съвременния изкуствен интелект. Когато въвеждате и изпращате своето запитване, ботът сканира всичката информация, с която разполага в настоящия момент и я използва, за да генерира отговора.

ChatGPT може да бъде сравнен с някой много начетен човек, който има какво да каже по всеки въпрос. Интересно е, че ChatGPT почти съвършено съставя изреченията и наистина може да бъде объркан с жив, много грамотен човек. Той все още е недостатъчно обучен на български език и допуска наивни грешки при съставянето на български изречения, но много бързо се усъвършенства.

Защо е толкова популярен?

При редица запитвания ChatGPT може да замени класическите интернет търсачки на Google, DuckDuckGo и т.н. Ботът може да отговаря на практически всякакви по-опростени и на умерено сложни въпроси. И с колкото повече информация е обучен, толкова са по-точни неговите отговори, като неговото обучение продължава и в настоящия момент. По този начин ChatGPT ви избавя от рутинната работа за търсене на необходимата информация от различните интернет търсачки и намира отговорите сред тоновете безсмислени брътвежи и реклами. 

Но тайната на успеха на ChatGPT съвсем не е в това. Находчивите потребители намериха редица интересни приложения на тази невронна мрежа. Така например, хакерите започнаха с помощта на ChatGPT много бързо да създават нов тип вируси и троянци. В медиите се появяват все повече съобщения, че редица училища в различните държави са силно обезпокоени от увлечението по ChatGPT, а някои от тях директно забраниха достъпа до този изкуствен интелект.

Как можем да пробваме ChatGPT?

За да започнем да използваме ChatGPT е необходимо да посетим неговия официален сайт (chat.openai.com). Ще видите предложение да се логнете във вече съществуващ акаунт или да си създадете нов. Възможно е логването с помощта на Google акаунт. Но има една характерна особеност: в края на регистрацията трябва да въведете и потвърдите номера на своя телефон, на който се изпраща специален код за потвърждение. Интересно решение, понеже в коментарите се появи информация, че не се приемат номера на телефони от Русия и Беларус.

Използването на ChatGPT е съвсем, съвсем лесно и опростено. Въпреки че интерфейсът е изцяло на английски език, ако започнете да пишете и да въведете въпрос на български език, ChatGPT отговаря на български.

Възможно е задаването на всякакви въпроси – битови, математически, от сферата на биологията и т.н. В повечето случаи получавате доста точен и грамотен отговор.

На български език отговорите пристигат доста бавно, но ако са зададени на английски език, всичко става на практика мигновено.

С какво трябва да се съобразяваме?

След регистрацията екипът на проекта предупреждава потребителите за някои нюанси при взаимодействието с ChatGPT:

  • Първо, ботът записва всички диалози. Това е необходимо за неговото допълнително обучение и подобряване на неговата работа. Тоест, не се препоръчва споделянето на лична информация с ChatGPT, но ако все пак сте го направили, ще трябва да изпратите имейл на адрес deletion@openai.com. Като тема на електронното писмо трябва да се посочи „Заявка за изтриване на акаунт“, в текста може да се напише „Моля, премахнете моя акаунт“.
  • Второ, отговорите могат да са неточни или фалшиви и неверни и затова разработчиците препоръчват да не се разчита на ChatGPT при критично важни въпроси. За точността ще стане дума по-долу. Екипът на OpenAI най-настоятелно препоръчва да не се приемат съветите, дадени от този ИИ
  • Трето, напълно е възможно чатботът да генерира отговори, които не са политически коректни, които са расистки или оскърбителни. И понеже това е само една невронна мрежа, макар и много сложна, възможно е да се натъкнем на липса на познания в елементарни на пръв поглед въпроси за живота
  • Четвърто, това все още е бета версията на ChatGPT и не бива да се учудваме на някои елементарни грешки

Точността на ChatGPT

Когато питате нещо ChatGPT трябва да се съобразявате с нещо много важно: този бот няма връзка с Глобалната мрежа. Той  не използва интернет търсачките, за да намери отговора. При общуването той използва само данните с които неговите разработчици са го тренирали. Оттук следват някои важни изводи:

  • Първо, информацията може да е остаряла. Ние живеем в един много динамичен свят, в който информацията ежедневно се обновява и ежедневно се допълва. Ботът не може самостоятелно да обновява и увеличава своята база данни – това е работа на разработчиците
  • Второ, информацията може да е непълна. Ако се опитвате да разберете нещо много хитро или вашето запитване излиза извън рамките на популярните въпроси, ChatGPT може просто да не знае необходимите подробности, а може и да разполага с неверни данни, получени по някакъв косвен начин
  • Трето, най-новите събития просто липсват. По всичко личи, че в безплатната версия на ChatGPT данните са до 2021 година и не се обновяват, а само се допълват. Тоест, той няма как да знае какво се е случило през последните няколко дни или месеци и  в подобен случай нищо няма да може да каже.

  • Четвърто – отговорите на български език. ChatGPT не разбира особено много българския език и лесно бъде да бъде объркан

Можем още малко да поизмъчим ChatGPT:

Безплатната версия се учи от нашите въпроси и от одобрението на получените отговори. Това е и хубаво, но и не много хубаво. От една страна неговият кръгозор се разширява, но от друга някой може да го напълни с фалшива информация, която после да бъде получена от друг потребител. Но навярно екипът на OpenAI е предвидил това, въпреки че засега няма информация по този въпрос.

Но невронната мрежа с информация до 2021 година може да се окаже наистина перфектният помощник. Да напомним, че ChatGPT може да пише сорс код далече над нивото на начинаещите програмисти, а и с лекота решава математическите задачи. Разбира се, машината се обърква от парадоксите и различните каламбури, но въпреки, че е бета версия ИИ ChatGPT умее много неща. Ето как изглежда решението на ChatGPT на стандартна задача от тест по математика за 7-ми клас:

В това отношение изкуственият интелект е просто перфектен.

А  дали какво ще стане, ако запитаме тази невронна мрежа какво е ChatGPT?

А дали този ИИ знае кои са OpenAI?

Заплащането

Към днешен ден използването на ChatGPT е напълно безплатно. Но сървърите са вече токова претоварени, че започнаха да възникват грешки при свързването с чатбота, особено при неговите отговори. Главният изпълнителен директор на OpenAI сподели пред медиите, че поддръжката и развитието на една толкова сложа ИИ система изисква сериозни парични средства, но засега компанията успява да се справи без да изисква каквото и да било заплащане от страна на потребителите. Разбира се, той допълни, че един ден услугата все пак ще стане платена.

Ще може ли ChatGPT да замени класическите интернет търсачки?

Все още е рано да се говори за това. Но без съмнение ChatGPT е една изключително мощна технология, която умее колосално много неща. Но тя си има (засега) своите ограничения. Този изкуствен интелект няма достъп до интернет, което означава, че ChatGPT не получава информация в реално време. По принцип в интернет търсачките ние прави запитвания, за да намери най-актуалната информация, така че в това отношение ChatGPT е все още на практика безполезен.

Но нека да разгледаме още един твърде елементарен пример:

Да, този изкуствен интелект все още не знае добре българския език. Но бързо ще го научи и никога няма да го забрави. Всъщност е интересно да пробвате какво съчинение за Илън Мъск прави ChatGPT на английски език. Нивото е много високо и навярно всеки би си помислил, че това е написано от човек.

Тази невронна мрежа може да върши вместо вас много неща предимно в информационната сфера. Да се търсят, сравняват и подбират данните, за да може търсачката да покаже необходимата информация е едно, но съвсем друго е изкуствен интелект от съвсем нов тип да може да дава правилен краен отговор без алтернативи, което търсачките не умеят. Това са две съвсем различни неща. От друга страна, поне засега няма ИИ, който може да разпознае иронията и различните чувства. Навярно и това ще стане.

Наистина ли невронните мрежи ще започнат да работят вместо хората?

Има основания да се предполага, че някои задачи ChatGPT ще може да върши много по-добре и по-безпогрешно от хората. Но засега те не са много. Повечето работни процеси изискват именно човешка аналитичност, интуиция и усет, и да се говори, че изкуственият интелект ще замени хората в умствената работа, е още твърде рано.

Един много добър пример е автоматичната корекция в смартфоните. Дори от няколко години да използвате едно и също мобилно устройство, то не може да се научи да отговаря на съобщенията вместо вас. А и думите, които предлага самообучаващата се клавиатура са само предложения за най-вероятните следващи думи.

Само че има нещо друго:

Може да се каже, че поне засега изкуственият интелект е един отличен помощник, но не повече от това. Поне засега.

Изводи

ChatGPT ненапразно стана толкова популярен. Дори и за момент да забравим, че той може да пише съчинения, да решава задачи, да пише програми и т.н., няма как да не останем поразени от това, какви ясни, гладки и грамотни отговори дава.

Засега услугата е съвършено безплатна и може да бъде пробвана от всеки. Трябва да бъдем и доста търпеливи, понеже сървърите на OpenAI се претовариха и отговорите започнаха да идват бавно, особено на български език. Но ChatGPT може наистина да бъде полезен на всеки. Главното е да не забравим, че това все пак е една машина.

Няма коментари:

POST /IndexNow HTTP/1.1 Content-Type: application/json; charset=utf-8 Host: { "host": "www.example.org", "key": "POST /IndexNow HTTP/1.1 Content-Type: application/json; charset=utf-8 Host: { "host": "https://nugno.blogspot.com", "key": "3a5635bfbcd94ed2a1ddaefde05fc857", "keyLocation": "https://nugno.blogspot.com/3a5635bfbcd94ed2a1ddaefde05fc857.txt", "urlList": [ "https://www.example.org/url1", "https://nugno.blogspot.comfolder/url2", "https://www.example.org/url3" ]", "keyLocation": "https://nugno.blogspot.com3a5635bfbcd94ed2a1ddaefde05fc857.txt", "urlList": [ "https://nugno.blogspot.comurl1",