ИЗТОЧНИК https://u-bg.blogspot.com/

Най-добрите безплатни програми за Windows

След като закупите компютър и инсталирате операционната система за да го използвате функционално ще ви трябва разбира се софтуер.

В тази статия ще ви предсавим най-добрите 10 полезни и безплатни програми алтернативи на платените, които по нищо не им отстъпват, като възможности и функционалност и дори ги превъзхождат.

Ще се опитаме да ви запознаем с основните функции и предназначение на всяка една от представените в статия безплатни програми.

  1. OpenOffice – (Офис пакет)
  2. avast! Free Antivirus – (Антивирусна програма)
  3. Kodi Media Player – (Медия плеър)
  4. Ashampoo Burning Studio FREE – (Запис на дискове)
  5. Freemake Video Converter – (Медия конвертор)
  6. 7-Zip – (Архивираща програма)
  7. uTorrent – (Сваляне на файлове)
  8. Paint.net – (Редактиране на снимки)
  9. Browsers (Mozilla, Chrome & Opera) – (Браузъри)
  10. Skype – (Чат и видео разговори)

 1  OpenOffice

OpenOffice безплатен офис пакет
OpenOffice е един от най-добрите офис пакети за обработка на текст, изработване на презентации, таблици и други. OpenOffice е безплатна и сериозна алтернатива, дори превъзхождаща всеизвестния Microsoft Office.

OpenOffice е с отворен код, всеки може да помогне за неговото развитие, разработва се повече от 20 години, предлага се на много езици включително и български. Офис пакета е съвкупност от програми, чрез които можете да отваряте файлове създадени с Word, Excel, PowerPoint и да ги редактирате.

OpenOffice има много предимства над именития си съперник Microsoft Office, на мен най-много ми харесва опцията „Запазване на документ в PDF“. Разбира се можете да инсталирате и добавка за проверка и корекция на правописа и граматиката на текст, с което OpenOffice отново заема първото място в нашата класация.

 2  Avast Free Antivirus

avast! Free Antivirus е антивирусна програма, която изпъква пред конкурентите си
avast! Free Antivirus е антивирусна програма, която достойно изпъква пред конкурентите си с много добри качества и възможности. avast! Free Antivirus съществува и се разработва повече от 25 години, преведена е на над 40 езика, ползва се за персонална защита в повече от 200 милиона компютри.

Три са предимствата, които правят тази антивирусна програма толкова добра – сигурна работа, опростен български интерфейс, безплатен лиценз. Програмата актуализира базата си вирусни дефиниции на всеки няколко часа, има вграден Anti-malware, Anti-spyware, Web shield, Anti-rootkit и други.


 3  Kodi Media Player

Медия плеър който възпроизвежда всичко
Kodi Media Player е всепризнат развлекателен медия център, безплатен и с отворен код (GPL), който може да се инсталира на Linux, Windows и Android. Kodi е медия център, който се отличава с уникална и модерна визия, включваща около 25 красиви темплейта, а в комбинация с интуитивните менюта работата с плеъра е истинско удоволствие.

Няма да изброяваме неговите поддържани видео и аудио формати, защото списъкът е дълъг и този плеър буквално възпроизвежда всичко, но все пак ето някои от по-важните: Blu Ray ISO / Folder Structure, MKV, M2TS, VOB, AVI и други.

Както забелязвате от изброените пларът се справя дори с възпроизвеждане на „Блу рей филми“ с резолюция 1080p благодарение на хардуерната обработка DXVA съвместима с Nvidia Geforce / Ati Radeon / Intel Graphics.

Разбира се този безплатен медия плеър освен с възпроизвеждането на видео съдържание се справя  и като аудио плеър с най-разпространените музикални и фото формати (JPEG, GIF, PNG, BMP, TIFF), а поддръжката на субтитри на кирилица (SRT, SUB, SUB / IDX, SSA, PGS), както и разнообразните  опции, с които разполага, като големина и шрифт на буквите правят този софтуер наистина толкова ценен.

 4  Ashampoo Burning Studio

Най-добрата безплатна програма за запис на дискове
Ashampoo Burning Studio FREE е безплатна програма за запис на дискове, която се фокусира върху това да работите бързо и лесно с максимално качество.

Предимствата на тази програма за запис на дискове са модерна изчистена визия, опростен процес на работа с интуитивни менюта, която улеснява потребителите, български интерфейс, безплатен лиценз.

Програмата записва, както CD и DVD така и Blu-ray, можете да правите дисков образ, архивиране и възстановяване на файлове, извличане на аудио CD (Rip music). В края на настройките за запис имате възможност да изберете скоростта на работа, както и броя копия, които искате да направите.

 5  Freemake Video Converter

Страхотен безплатен видео конвертор
Freemake Video Converter е един от най-добрите безплатни видео конвертори. Предимствата на програмата са безплатен лиценз без никакви ограничения, лесна експлоатация и високо качество на работа.

Безплатния видео конвертор Freemake поддържа почти всички популярни формати: Blu-ray, MKV, DVD, AVI, MP4, WMV, MPEG, 3GP, FLV, MP3 и други. С програмата лесно и бързо свалятe видео клипове от YouTube, Vimeo, FaceBook, LiveLeak и други, като копирате URL-а и го конвертирате в желан формат.

Freemake Video Converter може да конвертира във видео формати подходящи за повечето популярни мобилни устройства, като Android, Nokia, Samsung, iPhone, BlackBerry и други. Софтуера позволява създаване на слайд шоу със снимки и музика, рязане на видео, обединяване на няколко клипа. Чудесна програма, която с достойнство заема петото място в класацията.

 6  7 ZIP

Най-добрата безплатна архивираща програма
7-Zip е безплатна архивираща / разархивираща програма, която можете да ползвате на всеки компютър, включително и в организация с комерсиални цели без регистрация.

7-Zip притежава висока степен на компресия в 7z формат с LZMA и LZMA2. Поддържани формати: „Архивиране / разархивиране“ – 7zZIP, TAR, GZIP, BZIP2 и други; „Разархивиране“ – RARISO, FAT, DMG, DEB, CramFS, CPIO, CHM, CAB, ARJ, UDF, VHD, XAR и много други.

Програмата разполага с огромен набор от инструменти и настройки, включително и коригиране нивото на компресия.

7-Zip осигурява допълнителна степен на компресия от 10,2 % за пощенски формати, интегрира се в "Уиндоус", притежава мощен File Manager и е преведена на повече от 80 езика. 7-Zip си остава най-добрия избор за архивираща програма на вашия компютър.

 7  uTorrent

Програмата с една от най-високите скорости на сваляне
uTorrent е безплатна програма за сваляне на торенти, изключително малка като размер, инсталира се ултра бързо и работата и е толкова ефективна, че не натоварва компютъра, като с това е подходяща за системи с по-слаби конфигурации.

Въпреки лекотата на работа, uTorrent предлага много възможности: стартиране на много сваляния, коригиране на ъплоуд и даунлоуд, това е програмата с една от най-високите скорости на сваляне на файлове.

Основните предимства на тази безплатна програма за сваляне на торенти са малък размер, не натоварва компютъра, превод на български език, безплатен лиценз.

 8  Paint.net

Програма с разширени функции за редакция на изображения
Paint.net е една от най-популярните безплатни програми за редактиране на снимки, нейната простота е нейната основна сила, но тя също така съдържа разширени функции, които ни помагат да създавате по-добри изображения.

Paint.net работи с най-популярните фото формати (JPEG, GIF, BMP, PSD). Paint.NET е мощен, лесен за използване редактор на изображения, който предлага функции, подобни на тези, които ще намерите в Adobe Photoshop и GIMP.

Програмата съдържа най-нужните инструменти за редактиране на снимки, като изрязване, ресайз (намаляване размера на снимка), коригиране на контраст и яркост и богат набор от фото ефекти.

 9  Browsers

Най-добрите безплатни браузъри за Windows
Browsers (MozillaChrome & Opera) – Едва ли има вече компютър без инсталиран един от тези безплатни браузъри.

Няма да се спирам подробно в пояснения за работата с тези приложения, всеки е имал възможност в определен момент да се докосне до техните качества.

Тествайте скоростта на работа, функционалността им  и изберете този браузър, който ви допада и ще ви върши работа, а защо не и трите, макар че Opera, като че ли загуби битката с вечните си конкуренти Chrome и Mozilla.

10 Skype

Най-добрата безплатна програма за видео чат
Skype е малко позабравен софтуер в последно време след инвазията на Facebook, но за мен си остава една от най-нужните програми, както за компютър така и за смартфон.

Skype е може би най-добрата безплатна програма за видео чат, а причината да е на 10-та позиция е нейната популярност и това, че вече сте доста добре запознати с възможностите й. Skype е безплатна програма за трансфер на текстови съобщения (Чат), аудио и видео сигнал с вашите най-близки хора навсякъде по-света.

На всички са известни възможностите на тази безплатна програма за конферентна връзка, даваща възможност за комуникация на няколко човека от различни компютри.

Skype вече e собственост на Microsoft и накъде ще продължи нейното развитие ще разберем следващите няколко години, но вече се забелязва нейното отстъпление при мобилните устройства, където Viber е с едни гърди напред.

Изброихме ви 10 от най-добрите безплатни програми за Windows, това е нашата класация и се надяваме тази информация да ви е от полза, да улесни и направи работата с персоналния ви компютър още по-голямо удоволствие.

Изброихме много предимства на тези програми, като редовни ъпдейти, отлично качество на работа, превод на български, безплатен лиценз, което означава, че вие не нарушавате авторското право, разбира се и сваляте софтуера от сигурни сайтове без риск от заразяване на компютъра с вируси.